Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
Abdon 2006-11-15 09:43:53 Gastblog: Convenient Half-Truths  
/images/staff/images/dr_evilgore.jpg
Abdon en ik zijn al een tijdje aan het bakkeleien over de realiteit van het fenomeen "global warming" en menig avondje in de kroeg, niet in de laatste plaats de avond na het zien van Al Gore's documentaire, zijn er al aan besteed. Tijd om op deze blog de grote tegenstander van de zure spruitjeslucht aan het woord te laten!

Op de opiniepagina's van de Britse kranten woedt momenteel een debat over wat ik voor het gemak maar even "het broeikaseffect" noem. Ongetwijfeld is dit debat ingezet door de (indrukwekkende) film van Al Gore, An inconvenient truth. Een punt wat Gore in dit pamflet herhaaldelijk maakt is dat, wat de wetenschap betreft, bewezen is dat ten eerste de aarde daadwerkelijk opwarmt en ten tweede dat dit veroorzaakt wordt door de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Iedereen die dit ontkent is of Fout Rechts, of staat op de loonlijst bij de petrochemische industrie.

Precies tegen dit punt maakt Christopher Monckton bezwaar in zijn controversile eerste artikel Climate chaos? Don't believe it. Hij weet de zere vinger te leggen op enkele zwakke punten in de "bewijzen" van Gore c.s.: de weerlegde "hockeystickgrafiek", het negeren van een bijzonder warme periode in de middeleeuwen en het teveel vertrouwen op klimaatmodellen die op zijn mildst gezegd niet perfect zijn. Hij haalt daarbij diverse wetenschappers aan die het niet eens zijn met de verregaande conclusies die worden getrokken.

In Moncktons tweede stuk, Wrong problem, wrong solution, gaat hij o.a. in op de kritiek op zijn eerste artikel. Deze kritiek gaat ver, een minister van de regering-Blair vergeleek Monckton zelfs met iemand die islamistische terreur predikt. Iets inhoudelijkere kritiek heeft George Monbiot in zijn blog bij de Guardian, waarin hij terecht opmerkt dat Monckton, een classicus, nauwelijks recht van spreken heeft in een natuurwetenschappelijk debat. Helaas ontstijgt Monbiots stuk verder het niveau van verdachtmakingen niet echt. Wat begrijpelijk is als we zijn achtergrond erbij pakken, hij is een linkse activist.

Een discussie is niet voorbij wanneer n partij zegt dat hij voorbij is. Veel serieuze wetenschappers twijfelen op zijn minst aan de doemscenario's die ons voorgeschoteld worden; een flink aantal prominente Canadese wetenschappers, bijvoorbeeld.


Er zijn 4 reacties, beoordeling: 5/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

j45p3r 2006-11-15 10:20:47  
Abdon for president! In het allerergste geval, mocht de zuur-linkse propaganda waarheid blijken, is een lekkere klimaatcrisis wel eens goed om de menselijke evolutie weer eens wat op te porren.
jeran 2006-11-15 11:12:20  
Pffft, ik heb het er warm van gekregen
3v3rt 2006-11-18 19:10:44  
Zonde, ik vind het broeikas effect wel positief, in december met 20 graden een biertje doen in utrecht aan zee klinkt wel goed eigenlijk. Zou jammer zijn als het enige goede links propagandistische item van de afgelopen 50 jaar dat goed klonk een hoax blijkt.
Edith 2006-11-21 03:17:39  
Goed stuk, Abdon.

Natuurlijk heb ik er ook helemaal geen verstand van, maar: ik sprak vorige week een paleo-ecoloog (!) die onderweg was naar een paleo-ecologieconferentie (mooi scrabblewoord).

Paleo-ecologie houdt zich (blijkbaar) bezig met dit soort problemen, het is ecologie vanuit een (pre)historisch perspectief. Volgens deze man is er bijna niemand in de ecologische gemeenschap die twijfelt aan wat Al Gore vertelt in zijn film, en gebeurt er nu precies hetzelfde als wat Gore zegt in zijn film: 95% van de wetenschappelijke artikelen zeggen X, maar van de niet-wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke artikelen zeggen 50% X en 50% Y, en het zijn die 50% Y die de meeste aandacht krijgen.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht