Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
/images/staff/images/positiveproofglobalwarming.jpg
Mijn favoriete global-warmingsceptici, Menno en Abdon, hebben gisteren, onder het genot van een Albert Heijn pizza, de film The great global warming swindle bekeken en onze huisneger was zo onder de indruk dat hij er direct de volgende ochtend een recensie over heeft geschreven.

Hier mijn recensie van de film The great global warming swindle. De film is verrassend goed. Ondanks het feit dat ik een scepticus ben, had ik toch wel een beetje een rechtse propagandafilm verwacht. Niets was minder waar. Degenen die tijdens de film het meest aan het woord zijn, zijn de wetenschappers (overigens allemaal mensen met een zeer goede staat van dienst, wetenschappelijk gezien). Een saillant detail was ook dat een van deze mensen een van de mede oprichters van Greenpeace is.
Maar dan nu de inhoud:

1) De wetenschappelijke argumenten tegen global warming (de belangrijkste van de velen die gepresenteerd werden)

In de documentaire wordt niet bestreden dat CO2 een broeikasgas is, maar wel dat het een drijvende kracht voor klimaatverandering is. Ze laten zien dat de belangrijkste temperatuur veranderingen plaatsvonden voor 1940 (dus voordat we massaal CO2 de lucht in gingen pompen). Ook laten ze zien dat als de broeikastheorie waar zou zijn, de temperatuur (volgens de broeikastheorie) in de troposfeer veel harder zou moeten stijgen dan aan het aardoppervlak. Metingen in de atmosfeer laten zien dat dit niet geval is en slaat daarmee een deuk in het idee dat CO2 de drijvende kracht is achter temperatuurstijging.

De wetenschappers in deze documentaire zeggen dat de correlatie tussen CO2 en de temperatuur over de langere termijn wel klopt (het beroemde plaatje van Al Gore), maar dat als je naar de data kijkt op een wat kleinere tijdsschaal, het overduidelijk is dat CO2 de temperatuur volgt en niet andersom. Er zit historisch een 700 jaar faseverschuiving tussen CO2 en de temperatuur.

Vervolgens laten zij zien dat een naar hun mening veel betere correlatie bestaat tussen de zonneactiviteit en de temperatuur (het plaatje wat ze lieten zien was minstens zo overtuigend als het plaatje van Al Gore). Het mooie van de zonneactiviteit is dat daar de causaliteit natuurlijk niet in twijfel kan worden getrokken. Ze laten o.a. zien dat het gebrek aan zonneactiviteit in de middeleeuwen waarschijnlijk de reden was van de "kleine ijstijd". Ook laten ze zij zien dat de zonneactiviteit op dit moment erg hoog is.

De rekenmodellen die voor de toekomst rampspoed voorspellen vooronderstellen dat CO2 de drijvende kracht is achter klimaatverandering, een vooronderstelling die volgens deze wetenschappers niet in overeenstemming is met de gemeten data.

2) De historie van global warming

De geschiedenis van global warming begint met Margaret Tatcher, die wel wat zag in deze theorie die begin jaren tachtig langzaam in opkomst was onder een selecte groep wetenschappers. Zij wilde deze theorie gebruiken als reden op de mijnen te sluiten en gaf een bak met geld aan de royal society aan wetenschappers om dit te onderzoeken (bestaan van global warming = meer geld, geen global warming = geen geld, naar welk resultaat zou jij meer hangen in zo'n situatie als de uitkomst van jouw onderzoek niet geheel eenduidig is, wetenschap is het leggen van accenten).

3) Baat het niet, dan schaadt het niet

Velen beargumenteren dat we CO2 uitstoot drastisch moeten verminderen, zelfs al zou het broeikaseffect omstreden zijn. Baat het niet, dan schaadt het niet is het devies. De documentaire laat zien dat de global warming lobby een zeer negatief effect heeft op de ontwikkeling van de ontwikkelingslanden.

Kortom, een andere kijk op een complex vraagstuk. Het is jammer dat velen hun ogen wensen te sluiten voor de mogelijkheid dat het allemaal wel eens onzin zou kunnen zijn.

Er zijn 7 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2007-03-13 11:35:40  
Downloaden en kijken dus iedereen!!! link
Abdon 2007-03-13 12:41:32  
De gelovigen hebben inmiddels ook al een response: link
Menno 2007-03-13 13:00:03  
Met hun reactie laten ze alleen maar zien dat het antwoord op de vraag of "global warming" echt bestaat niet klip en klaar is. Het feit dat ze de jaren '40-'70 koelingsperiode kunnen wegredeneren zegt op zichzelf niets. Het zegt in principe alleen maar dat als je aanneemt dat "global warming" echt is, er een verklaring is voor de temperatuursdaling in de jaren '40-'70. Dat neemt niet weg dat het niet bestaan van "global warming" ook een mogelijke verklaring is. Dit zelfde geldt ook voor wat zij de misinterpretatie van de ijsdata noemen. Het is een misinterpretatie, als je aanneemt dat "global warming" waar is. Beter en wetenschappelijk meer verantwoord is om te spreken van een alternatieve interpretatie.
Abdon 2007-03-13 13:06:37  
Het is iig op zijn minst duidelijk dat de wetenschappelijke discussie hierover nog niet over is, in tegenstelling tot wat Al Gore zegt.
jeran 2007-03-13 13:53:23  
allemaal leugens!
baschie 2007-03-14 00:18:05  
Oeh, dat gaat nog vervelend worden...
baschie 2007-03-15 18:01:52  
"Channel 4 yesterday distanced itself from the programme, referring this newspaper's inquiries to a public relations consultant working on behalf of Wag TV, the production company behind the documentary." link

Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht