In eerste instantie nam ik meneer Bamforth natuurlijk niet serieus en leek de nieuwswaarde van het artikel er vooral in gelegen dat er überhaupt een professor in het bierbrouwen is. Later begon ik echter te twijfelen en heb ik m'n McGee er eens bijgepakt, om vanuit daar verder te zoeken op het internet. Landbouw, beginnend met o.a. tarwe en gerst, ontstond zo'n 8000 jaar v. Chr. in Mesopotamië. Bier zal niet heel veel later ontstaan zijn en zou in elk geval al voor 6000 v. Chr. gebrouwen worden in het Midden-Oosten. Op zich niet zo gek, want pap, net als brood met water, een tijdje laten staan in de buurt van wat rondzwevende gistcellen en je hebt schijnbaar al een soort bier. Wat ik echter vooral interessant vond is dat, volgens McGee, ergens tussen een derde en de helft van al het gerst in Mesopotamië gereserveerd zou zijn geweest voor het maken van bier! Vreemd genoeg is dat trouwens nog steeds zo. Bier was dus misschien zelfs wel zo belangrijk als brood voor onze voorouders!