Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
wetenschap 2007-04-18 21:14:09 Bier basis beschaving?  
/images/staff/images/beer.jpg
Charlie Bamforth, de Anheuser-Busch Endowed Professor of Brewing Science van de Universiteit van California, ziet in bier de basis van de gehele beschaving. Kort samengevat beweert hij, met een dikke knipoog, dat de overgang van een jagers/verzamelaarsbestaan naar een landbouwbestaan veroorzaakt is door het feit dat bier zich nou eenmaal niet laat verzamelen. Een wat langere, meer visuele redenatie vind je hier.

In eerste instantie nam ik meneer Bamforth natuurlijk niet serieus en leek de nieuwswaarde van het artikel er vooral in gelegen dat er berhaupt een professor in het bierbrouwen is. Later begon ik echter te twijfelen en heb ik m'n McGee er eens bijgepakt, om vanuit daar verder te zoeken op het internet. Landbouw, beginnend met o.a. tarwe en gerst, ontstond zo'n 8000 jaar v. Chr. in Mesopotami. Bier zal niet heel veel later ontstaan zijn en zou in elk geval al voor 6000 v. Chr. gebrouwen worden in het Midden-Oosten. Op zich niet zo gek, want pap, net als brood met water, een tijdje laten staan in de buurt van wat rondzwevende gistcellen en je hebt schijnbaar al een soort bier. Wat ik echter vooral interessant vond is dat, volgens McGee, ergens tussen een derde en de helft van al het gerst in Mesopotami gereserveerd zou zijn geweest voor het maken van bier! Vreemd genoeg is dat trouwens nog steeds zo. Bier was dus misschien zelfs wel zo belangrijk als brood voor onze voorouders! :proost:

Er is 1 reactie, beoordeling: 5/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2007-04-19 13:33:51  
Leuk artikel!

"want pap, net als brood met water, een tijdje laten staan in de buurt van wat rondzwevende gistcellen en je hebt schijnbaar al een soort bier" - sterker nog, zo wordt lambiek (de basis voor geuze en kriek) gemaakt!
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht