Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
taal 2007-06-15 23:07:45 Utrechtenaars allitereren  
/images/staff/images/tinkywinky.jpg
Misschien komt het omdat ik vroeger zo veel Suske en Wiske gelezen heb, maar ik ben dol op alliteraties. Struikel je dan over een artikel waarin Geert Wilders' partij middels kamervragen voorstelt om undercoveragenten als lokaas in te zetten bij het vangen van Marokkaanse potenrammers, dan zie je mij na vergeefs peinzen over een mooie alliteratie op lok al gauw op synoniemen.net homo invoeren.

Utrechtenaar begint dan wel niet met een l, maar trok wel gelijk mijn aandacht; ik dacht altijd dat Amsterdam de homohoofdstad van Nederland was. Wat blijkt? Voordat meneer Goedhart in de dertiger jaren hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad was, heetten de Utrechters nog gewoon Utrechtenaar. Meneer de redacteur stoorde zich echter zo aan de connotatie met de Utrechtse homoseksuelenaffaire van 1730, dat hij besloot zijn eigen volkje voortaan de Utrechters te noemen.

Ik kan me vaag herinneren dat Utrechters niet graag Utrechtenaar genoemd willen worden, al was me de precieze reden daarvoor ontschoten. Maar dat Utrecht onze achttiende-eeuwse Sodom en Gomorra was, was mij geheel onbekend. Het ingestorte middenschip van de Utrechtse Domkerk werd een homo-ontmoetingsplek en na klachten van de koster bleek dat er elders in de republiek ook geflikkerflooid werd. Dit zette een kettingreactie in werking die tientallen homoverdachten het leven heeft gekost. Maar goed dat de katholieken de oorlog verloren hebben.

Nog geen reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht