Om het effect van sociale signalen op het luister- en downloadgedrag van tieners te bepalen, heeft de afdeling sociologie van de Columbia University te New York een interessant webexperiment gedaan (het originele artikel). Op bolt.com werd een link geplaatst naar een online muziekservice, die uiteindelijk 14.341 unieke bezoekers trok. Op de site konden de tieners 48 onbekende liedjes van onbekende bands beluisteren, beoordelen en downloaden. De bezoekers werden verdeeld over websites die meer of minder toonden over de populariteit van de liedjes, en meer of minder nadruk op die populariteit legden. Ook werden er verschillende "markten" gecreëerd, die onafhankelijk van elkaar een eigen top 10 opleverden, uit dezelfde 48 liedjes.
Sociale invloed zorgt voor een sneeuwbaleffect: Begincondities worden snel uitvergroot omdat latere bezoekers al snel de eerdere bezoekers qua gedrag volgen. Enerzijds zorgt dit ervoor dat sociale invloed de uitkomst van een experiment minder voorspelbaar maakt, anderzijds vergroot sociale invloed het verschil tussen wat men goed en slecht vindt.
Het is een beetje een dubieus experiment, maar het bevestigt wel wat we allemaal al weten. De top 40 wordt meer bepaald door kuddegedrag, dan door goede smaak.