Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
psychologie 2006-02-10 16:23:25 k(n)uddemuzieksmaak  
/images/staff/images/britney_spears_11.jpg
De muziekindustrie zou maar wat graag van te voren kunnen voorspellen welke band of plaat populair gaat worden en welke niet. Kwaliteit en presentatie zeggen helaas niet alles; hele goede bandjes blijven nagenoeg onbekend, terwijl de grootst mogelijk bagger gretig aftrek vindt bij de puistenpubers.

Om het effect van sociale signalen op het luister- en downloadgedrag van tieners te bepalen, heeft de afdeling sociologie van de Columbia University te New York een interessant webexperiment gedaan (het originele artikel). Op bolt.com werd een link geplaatst naar een online muziekservice, die uiteindelijk 14.341 unieke bezoekers trok. Op de site konden de tieners 48 onbekende liedjes van onbekende bands beluisteren, beoordelen en downloaden. De bezoekers werden verdeeld over websites die meer of minder toonden over de populariteit van de liedjes, en meer of minder nadruk op die populariteit legden. Ook werden er verschillende "markten" gecreerd, die onafhankelijk van elkaar een eigen top 10 opleverden, uit dezelfde 48 liedjes.

Sociale invloed zorgt voor een sneeuwbaleffect: Begincondities worden snel uitvergroot omdat latere bezoekers al snel de eerdere bezoekers qua gedrag volgen. Enerzijds zorgt dit ervoor dat sociale invloed de uitkomst van een experiment minder voorspelbaar maakt, anderzijds vergroot sociale invloed het verschil tussen wat men goed en slecht vindt.

Het is een beetje een dubieus experiment, maar het bevestigt wel wat we allemaal al weten. De top 40 wordt meer bepaald door kuddegedrag, dan door goede smaak.

Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2006-02-11 12:48:57  
Ik snap niet wat een foto van Britney naast dit bericht doet :?
baschie 2006-02-11 17:38:04  
Dat is natuurlijk een vrouw die puur op haar kwaliteiten de top heeft bereikt ;-). Een beetje het contrast stellen enzo :-P.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht