Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2007-10-21 12:30:19 Bolognesesaus  
/images/staff/images/bolognese.jpg
Italianen kunnen heilige oorlogen starten over voedselbereiding. Moet er nou rode of witte wijn in de bolognese, moet je eerst de wijn of eerst de melk reduceren, moet de carbonara nog even op het vuur of is de hitte van de pasta genoeg om de eieren te stollen, als de Italianen er al niet uitkomen... Denk dan ook nooit dat u iets "typisch Italiaans" doet, al heeft een Italiaan het u geleerd. Zijn buurman zal u uitmaken voor culinair-barbaar en u verbouwereerd een ander recept dicteren die in uw ogen exact eender is, maar in zijn ogen een wereld van verschil maakt.

Spaghetti Bolognese lijkt veel meer op een stoofpotje, dan op een tomatensausje bij de pasta. Twee uur lang pancetta, gehakt, aromatische groenten, wijn en tomaten laten pruttelen in een zware braadpan, als dat niet herfst ademt, weet ik het ook niet meer. Toen ik gisteren op zoek ging naar een authentiek recept voor Spaghetti Bolognese, kwam ik Marcella Hazans boek Essentials of Classic Italian Cooking tegen. Helaas had niemand in Amsterdam hem, zelfs de kookboekenwinkel niet, dus heb ik hem maar besteld bij Amazon. Op zoek naar een bologneserecept van Hazans hand kwam ik erachter dat, waar wij in Nederland een instituut hebben die onze taal bewaakt, Itali een instituut heeft die de Italiaanse keuken bewaakt: L'Accademia Italiana della Cucina. Ze blijken ook mijn gezochte recept opgeschreven te hebben en ik moet zeggen: wow! Van alle tientallen keren dat ik bolognese from-scratch heb gemaakt, was dit toch zeker de beste! Zo zie je maar weer: de vetter the better en eenvoud siert de mensch!

Hier trouwens een tip voor iedereen die nog wat bolognesesaus over heeft. Snijd wat afbakbroodjes (kaiserbroodjes) doormidden en haal het meeste broodkruim uit het midden. Meng het broodkruim met wat olie en wat bolognesesaus tot een dikke pasta en vul daar de broodjes weer mee. Schaaf wat pecorino (O pecorino :9)!) over de helften en zet ze een minuutje of tien in de oven. Goddelijk ontbijt :honger:!

Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2007-10-22 10:46:43  
Ik ga het zeker een keer proberen, het bologneserecept! :9)
Patrick 2007-10-25 16:43:03  
Hallo Bas, Ik ben gisteren terug gekomen van een vakantie in Rome. Ik heb daar echt geweldig goed gegeten (ook een aantal keer geweldig slecht!) en ben nu weer in de ban van de Italiaanse keuken. Ik ga je recept dus zeker maken. Over al dat geruzie over hoe Italiaanse recepten nu eigenlijk horen: volgens mij vinden alle Italianen de pasta van hun eigen moeder het aller beste.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Laatste links

Er is 1 bericht