Spaghetti Bolognese lijkt veel meer op een stoofpotje, dan op een tomatensausje bij de pasta. Twee uur lang pancetta, gehakt, aromatische groenten, wijn en tomaten laten pruttelen in een zware braadpan, als dat niet herfst ademt, weet ik het ook niet meer. Toen ik gisteren op zoek ging naar een authentiek recept voor Spaghetti Bolognese, kwam ik Marcella Hazans boek Essentials of Classic Italian Cooking tegen. Helaas had niemand in Amsterdam hem, zelfs de kookboekenwinkel niet, dus heb ik hem maar besteld bij Amazon. Op zoek naar een bologneserecept van Hazans hand kwam ik erachter dat, waar wij in Nederland een instituut hebben die onze taal bewaakt, Italië een instituut heeft die de Italiaanse keuken bewaakt: L'Accademia Italiana della Cucina. Ze blijken ook mijn gezochte recept opgeschreven te hebben en ik moet zeggen: wow! Van alle tientallen keren dat ik bolognese from-scratch heb gemaakt, was dit toch zeker de beste! Zo zie je maar weer: de vetter the better en eenvoud siert de mensch!
Hier trouwens een tip voor iedereen die nog wat bolognesesaus over heeft. Snijd wat afbakbroodjes (kaiserbroodjes) doormidden en haal het meeste broodkruim uit het midden. Meng het broodkruim met wat olie en wat bolognesesaus tot een dikke pasta en vul daar de broodjes weer mee. Schaaf wat pecorino (O pecorino !) over de helften en zet ze een minuutje of tien in de oven. Goddelijk ontbijt !