Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2008-02-16 21:30:43 Kippenbouillon  
/images/staff/images/kippenbouillon.jpg
Het is zo therapeutisch, bouillon maken. Je voelt je net een tovenaar! Zo'n grote pan, flink veel vlees en groenten, en een brouwsel dat elk half uur weer beter smaakt. Toch had ik voor kippensoep uiteindelijk altijd nog een bouillonblokje nodig om de boel op smaak te brengen, tot vandaag. Het is me eindelijk gelukt! De truuk? In plaats van zo'n braadkuiken van de supermarkt een goeie, ouwe soepkip van m'n zwager de biologische slager, een gigantische pan tot de nok toe gevuld met water, en geduld, minstens acht uur geduld! Zo'n oude soepkip is echt heel anders dan een braadhaan! Het vlees op de poten is donkerrood, alsof ze haar poten daadwerkelijk gebruikt heeft, en smaakt ook heel anders.

Ik ging ongeveer als volgt te werk: een soepkip van 1.5 kilo in een pan met ruim, koud water (zo'n vijf liter, maar liever meer). De kip onder duwen met bijvoorbeeld een zware metalen stoommand en het water langzaam, heel langzaam aan de kook brengen, maar het nooit tot een "rolling boil" laten komen. Het eerste uur het schuim van het water afhalen met een zeefje of een schuimspaan en pas de overige ingredinten toevoegen als je zeker een kwartier geen schuim meer hebt gezien. Dan toevoegen: een grote ui, 3 of 4 worteltjes, 4 stengels bleekselderij, het wit van een prei, een stuk of twintig peperkorrels, paar jeneverbessen, 10 takjes tijm, 10 takjes peterselie, paar blaadjes laurier, beetje foelie, twee teentjes knoflook en alles wederom onderduwen met de zeef. Zachtjes laten borrelen en af en toe water dat verdampt is aanvullen. Na een uur of vijf a zes, als het oude kippenvlees wel gaar is, haal je het borst, dij en pootvlees van de kip (dat bewaar je), en doe je het karkas weer terug. Koken tot de botten broos zijn, of je het helemaal zat bent ;-) (bij mij waren de botten na 10 uur nog niet broos :-(). Dan de bouillon filteren door een zeef bedekt met kaasdoek, en in de koelkast laten afkoelen. Vet (schmaltz) erafpakken, en klaar is Kees.

Smaakt het tijdens het koken niet zo bijzonder? Dan kan dat kloppen, er zit nog geen zout in :-). En m'n volgende culinaire experiment? Ragout van biologische lamstongetjes, ik ben reuze benieuwd :-).

Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Jocelyne 2008-02-18 08:32:49  
Klinkt goed!! Ik ga het binnenkort ook maar eens proberen, het klinkt als een goede bezigheid tijdens zwangerschapsverlof.
baschie 2008-02-19 12:40:06  
Oeh, en de ragout die ik ermee gemaakt heb was helemaal fantastisch!!
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Laatste links

Er is 1 bericht