Dit at ik ooit eens tijdens een afdelingsuitje bij de Italiaanse plantbiologieprofessor thuis, en na een paar keer proberen lijkt me deze, op fettuccine alfredo gebaseerde poging, de meest geslaagde versie:
Kook farfalle (vlinderpasta) in flink gezouten water (!!) tot vlak voor ze beetgaar zijn. Doe vijf minuten van te voren 100 mililiter slagroom, een klontje boter, 2 gekneusde teentjes knoflook en een flinke kop diepvrieserwtjes in een (andere) pan en breng het zaakje aan de kook. Giet de pasta af en kook de pasta de laatste paar minuutjes in de pan met room verder gaar. Doe flink veel vers gemalen, zwarte peper in de pan en, als je zoals ik een beetje "onhip" zijn niet erg vind, ook wat versgeraspte nootmuskaat.
Haal de pan van het vuur en voeg 100 gram gerookte zalmsnippers toe (hoe later hoe beter, misschien moet je zelfs even wachten tot het mengsel wat afgekoeld is). Zo, weer een half uurtje vrije dag goed besteed .