Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2009-03-14 20:55:08 Of je worst lust! *  

In het westen doen ze niet aan grove verse worst, dus zat er maar 1 ding op. Een verloopstukje kopen voor mijn Porkert, een darm halen bij de slager, en schouderkarbonnades ontbenen. Volgende keer een of twee speklapjes toevoegen, wat minder zout en foelie, en ietsje korter braden, maar een erg leuke hobbie is worstmaken wel :-). Zie hier het resultaat.

update
Ik ben zo iemand die niet voor iets lulligs naar een winkel kan gaan. Alleen maar darm kopen bij een slager vind ik niets, maar ik had de dag ervoor eigenlijk al karbonnade's uit de diepvries uitgelegd om tot worst te maken. Ik kwam gisteren dan ook thuis met een extra 1.2 kilo karbonnadevlees. Gisteren heb ik het pondje uitgelegd vlees als eerste poging opgegeten, vanavond was de tweede poging met het vlees van de slager. Eerst heb ik nog 300 gram speklappen gekocht, want gisteren was de worst te mager. Ik heb al het vlees in blokjes gesneden, gemixt met zout en peper en in de diepvries laten opstijven (dit maalt makkelijker). Daarna heb ik alles tot gehakt gemalen met het grofste blad (1cm) dat ik heb en in drien verdeeld. De eerste derde ging als gelderse grove verse worst de darm in (nootmuskaat en foelie), de tweede als ontbijtworstje (salie, tijm, piment) en de laatste als lekker lokig Italiaans worstje (paprikapoeder, gedroogde pepertjes, korianderzaad en knoflook). Iets korter bakken dan de vorige keer en het resultaat is werkelijk briljant, goddelijk ende subliem! :honger:

Er zijn 4 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Elske 2009-03-15 13:58:47  
Ziet er geweldig uit, ik word er helemaal nostalgisch van. Janneke Vreugdenhil schreef een tijd terug zo enthousiast over worst maken dat ik bijna zin kreeg om het ook te gaan doen. (Bijna, want ik ben natuurlijk niet zo'n kokert als jij.) Ook zij had problemen met de hoeveelheid zout, maar misschien heb je wat aan haar tips:
link
link
baschie 2009-03-15 14:10:25  
Kom dan maar gauw een keer langs om worst te maken, het is helemaal niet moeilijk :-). Mijn recept komt van zwager de slager. Gelderse verse worst: Per kilo 16 a 18 gram zout, 1 a 2 gram peper, 1 a 2 gram foelie, 0.5 gram nootmuskaat. Ik kon geen gedroogde foelie krijgen dus mijn worst had verse foelie wat veel moeilijker te verdelen en doseren is. Ik had zelf ook nog wat salie toegevoegd, maar dat proefde je nauwelijks. Ik denk dat ik vooral problemen had omdat ik maar 500 gram worst maakte en mijn weegschaal een nauwkeurigheid heeft van iets meer dan 2 gram. Ik moet eens op zoek naar een kruidenweegschaal :-).

Mevrouw heeft het over goed kneden. Je kunt ook het kruidenmengsel aan de blokjes vlees toevoegen en het vlees een uurtje of wat laten staan. Dat schijnt het gehakt ook plakkerig te maken (heb ik geleerd toen ik zelf hamburgers maakte)
Menno 2009-03-15 21:00:50  
Wow, jummie!
3v3rt 2009-04-07 19:46:12  
:honger: nieuwe nieuwe :honger:
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht