(Bovengistend) Bierbrouwen gaat als volgt: Granen pletten in een graanmolen, dan met water in een enorme pan doen. Met een ingewikkeld temperatuurschema verwarmen zodat de suikers vrij komen. Dan koken met op verschillende momenten wat hops erbij voor de smaak. Af laten koelen. Gist erbij. 2 weken laten staan. Nog wat (graan)suikers erbij voor de nagisting op de fles, bottelen, laten nagisten, lageren, drinken. Dat lijkt simpel, en dat is het vast ook als je het eenmaal onder de knie hebt, maar omdat alles super schoon moet zijn (wat lekker is voor gist is ook lekker voor bacteriën), je met grote hoeveelheden werkt en de timing soms wat nauw luistert is het handig om eenvoudiger te beginnen. Hierdoor krijg je de actie een beetje in de vingers en weet je waar je extra op moet letten.
Zo ben ik twee weken geleden dus begonnen met Muntons India Pale Ale pakket: 2 blikken van anderhalve kilo al voorgehopt moutextract en een zakje gist, gekocht bij wat nu al mijn nieuwe favoriete winkel van Nederland is: de brouwmarkt te Almere. Blikjes voorverwarmen in warm water, de stroperige inhoud bij een paar liter kokend water in een gistvat doen, goed roeren, af laten koelen door er 15 liter koud water bij te doen (of ijs als je het nog sneller wil laten afkoelen). Gist erbij, deksel erop, waterslot erop, en klaar is 19 liter pale ale voorbrouwsel. Toch ben je al gauw een dag kwijt met het brandschoon maken van je keuken om bacteriën te voorkomen en alles wat in contact moet komen met het bier te steriliseren. Ook dacht ik dat het wel goed zou zijn om 19 liter water te koken, zodat er echt geen bacteriën meer in het water konden zitten, om er na een paar uur achter te komen dat ik die grote hoeveelheid natuurlijk nooit in korte tijd naar kamertemperatuur afgekoeld zou kunnnen krijgen (zelfs niet met temperaturen onder het vriespunt buiten), en dat mijn oude pannen toch een geurtje aan het water hadden achtergelaten. Dus maar koud water en een zak ijs gebruikt.
Gisteren was het botteldag, en wederom was ik de hele dag kwijt. Weer de keuken gesteriliseerd (eerst een enorme afwas weggewerkt natuurlijk ), van 50 flesjes de etiketten losgeweekt, schoongemaakt, uitgespoeld, gesteriliseerd met een wonderlijk middeltje dat je niet hoeft uit te spoelen omdat het met "actieve zuurstof" werkt. De beugels en kroonkurken afzonderlijk gewassen en gesteriliseerd. Suikersiroop voor de nagisting gemaakt. Uitvogelen hoe je veilig een hevel maakt zonder water in je bier te gooien etc. etc. etc. Maar het resultaat is daar: een nu al fris prikkelend, flink alcoholisch biertje, erg donker met een smaak die haast een beetje naar stout gaat. Niet helemaal waar ik op hoopte, maar prima voor een eerste poging. Over twee weken is hopelijk de zoetheid weg en zit de prik er in en over een week of 6 is het spul dan echt op dronk.
Ik moet zeggen, die eerste keer brouwen met een starterskit en voorgehopt moutextract is toch wel erg nuttig. Ik weet nu welk gereedschap ik eigenlijk nog mis, wat de beperkingen van mijn kleine keukentje zijn (klote kraan!!), waar je het meeste tijd mee kwijt bent en waar ik veel tijd zou kunnen besparen. Ook leest zo'n bierrecept nu al een stuk eenvoudiger omdat je weet welke handelingen je moet verrichten en hoeveel tijd je daarmee kwijt zult zijn. Mijn uiteindelijke doel is om een soort Chouffe Houblon te brouwen. Een flink bittere, pilsachtige tripel met amerikaanse hops. De volgende keer ga ik een stapje verder: met gedroogde, ongehopte moutextracten werken, zodat je zelf een recept moet maken (en dus ook zelf de hops kunt uitkiezen) zonder de moeite van het maischen (de suikers extraheren van het graan). We houden u op de hoogte .