Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
brouwen 2010-02-28 15:18:20 Bierbrouwen: India Pale Ale  
Ik begeef me al jaren in de buurt van bierminnende chemici, dus ik heb al wel wat zelfgebrouwen bier mogen proeven, maar de zelfgebrouwen tripel die Abdon me laatst voorschotelde was zo geslaagd (en zo simpel om te maken) dat ik, in mijn eeuwige zoektocht naar nieuwe hobby's, maar eens begonnen ben met bierbrouwen.

(Bovengistend) Bierbrouwen gaat als volgt: Granen pletten in een graanmolen, dan met water in een enorme pan doen. Met een ingewikkeld temperatuurschema verwarmen zodat de suikers vrij komen. Dan koken met op verschillende momenten wat hops erbij voor de smaak. Af laten koelen. Gist erbij. 2 weken laten staan. Nog wat (graan)suikers erbij voor de nagisting op de fles, bottelen, laten nagisten, lageren, drinken. Dat lijkt simpel, en dat is het vast ook als je het eenmaal onder de knie hebt, maar omdat alles super schoon moet zijn (wat lekker is voor gist is ook lekker voor bacterin), je met grote hoeveelheden werkt en de timing soms wat nauw luistert is het handig om eenvoudiger te beginnen. Hierdoor krijg je de actie een beetje in de vingers en weet je waar je extra op moet letten.

Zo ben ik twee weken geleden dus begonnen met Muntons India Pale Ale pakket: 2 blikken van anderhalve kilo al voorgehopt moutextract en een zakje gist, gekocht bij wat nu al mijn nieuwe favoriete winkel van Nederland is: de brouwmarkt te Almere. Blikjes voorverwarmen in warm water, de stroperige inhoud bij een paar liter kokend water in een gistvat doen, goed roeren, af laten koelen door er 15 liter koud water bij te doen (of ijs als je het nog sneller wil laten afkoelen). Gist erbij, deksel erop, waterslot erop, en klaar is 19 liter pale ale voorbrouwsel. Toch ben je al gauw een dag kwijt met het brandschoon maken van je keuken om bacterin te voorkomen en alles wat in contact moet komen met het bier te steriliseren. Ook dacht ik dat het wel goed zou zijn om 19 liter water te koken, zodat er echt geen bacterin meer in het water konden zitten, om er na een paar uur achter te komen dat ik die grote hoeveelheid natuurlijk nooit in korte tijd naar kamertemperatuur afgekoeld zou kunnnen krijgen (zelfs niet met temperaturen onder het vriespunt buiten), en dat mijn oude pannen toch een geurtje aan het water hadden achtergelaten. Dus maar koud water en een zak ijs gebruikt.

Gisteren was het botteldag, en wederom was ik de hele dag kwijt. Weer de keuken gesteriliseerd (eerst een enorme afwas weggewerkt natuurlijk :O), van 50 flesjes de etiketten losgeweekt, schoongemaakt, uitgespoeld, gesteriliseerd met een wonderlijk middeltje dat je niet hoeft uit te spoelen omdat het met "actieve zuurstof" werkt. De beugels en kroonkurken afzonderlijk gewassen en gesteriliseerd. Suikersiroop voor de nagisting gemaakt. Uitvogelen hoe je veilig een hevel maakt zonder water in je bier te gooien etc. etc. etc. Maar het resultaat is daar: een nu al fris prikkelend, flink alcoholisch biertje, erg donker met een smaak die haast een beetje naar stout gaat. Niet helemaal waar ik op hoopte, maar prima voor een eerste poging. Over twee weken is hopelijk de zoetheid weg en zit de prik er in en over een week of 6 is het spul dan echt op dronk.

Ik moet zeggen, die eerste keer brouwen met een starterskit en voorgehopt moutextract is toch wel erg nuttig. Ik weet nu welk gereedschap ik eigenlijk nog mis, wat de beperkingen van mijn kleine keukentje zijn (klote kraan!!), waar je het meeste tijd mee kwijt bent en waar ik veel tijd zou kunnen besparen. Ook leest zo'n bierrecept nu al een stuk eenvoudiger omdat je weet welke handelingen je moet verrichten en hoeveel tijd je daarmee kwijt zult zijn. Mijn uiteindelijke doel is om een soort Chouffe Houblon te brouwen. Een flink bittere, pilsachtige tripel met amerikaanse hops. De volgende keer ga ik een stapje verder: met gedroogde, ongehopte moutextracten werken, zodat je zelf een recept moet maken (en dus ook zelf de hops kunt uitkiezen) zonder de moeite van het maischen (de suikers extraheren van het graan). We houden u op de hoogte :-).

Er zijn 9 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2010-02-28 16:54:06  
Ik kan niet wachten om het te proeven, Baschie!
baschie 2010-02-28 17:29:10  
Ja, misschien is dat nog wel het allermoeilijkste van zelf bier brouwen: wachten :D
Jeran 2010-02-28 20:05:22  
Wat een geniale hobby!!!!
baschie 2010-02-28 20:16:22  
Ja hè! Ik hou me aanbevolen voor brouwhulp ;-)
Jeran 2010-03-01 17:39:04  
*geeft zich op*
baschie 2010-03-01 19:39:36  
Bij deze! :-)
3v3rt 2010-03-06 15:03:41  
volgend jaar de eerste ex-its-aio-bier-van-het-jaar-verkiezing?
Nils 2010-03-19 13:39:07  
Woohoo... I love IPA. Hope you still have a bottle for me on Mar 27!
baschie 2010-03-19 16:06:00  
It might have said IPA on the box, but it sure as hell doesn't taste like one :D. It's rather more like an English Stout (Guiness or something). I'll have enough for you guys to taste next week :-).
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht