Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
brouwen 2010-07-19 16:14:46 Nocino  
http://baschie.nl/images/duitsland/tn2_nocino_day0.jpg
Voor wat hoort wat. Ik leer m'n oliecollega bierbrouwen en hij laat me onrijpe walnoten op z'n boeren landgoed plukken te Nordhorn en rijdt me rond in een cabrio Triumph Spitfire mark 4 :-).

Originele nocino gaat als volgt (al is de modernere versie met kruiden en cognac of grappa populairder):

  • Raap 2 kilo onrijpe, groene walnoten
  • Was ze goed af met een borstel en stromend water en snijd ze in vieren (draag handschoenen als je geen bruine vingers wil, en officieel moet je een keramieken mes gebruiken tegen oxidatie; oh well)
  • Doe ze in een 5 liter weckfles, voeg GEEN water toe!
  • Voeg 1400 tot 1800 gram suiker toe en verdeel de suiker goed over de walnoten door goed te schudden en te mixen
  • Laat dit (liefst in de zon) voor maximaal 4 dagen staan, en schud / roer af en toe om de suiker over de walnoten te herverdelen. In die tijd zal de suiker al het water uit de walnoten trekken en gaan ze helemaal onder water staan. Doe af en toe de deksel eraf om lucht te laten ontsnappen.
  • Voeg nu 2 liter 95% alcohol toe en roer goed.
  • Zet op een warme, zonnige plaats en roer de eerste 2 maanden elke dag even om.
  • Filtreren, uitknijpen, en bottelen rond de kerst.

Ik ben benieuwd of dit goed gaat en lekker wordt, want officieel moet je de noten precies op het juiste moment plukken, niet wanneer je gewoon toevallig tijd hebt. Die groene walnoten zijn trouwens helemaal niet zoals je ze zou verwachten. De harde schil is nog niet ontwikkelt, dus je snijdt ze gemakkelijk door, en ze zijn verrassend fris en wit van kleur als je ze net hebt opengesnedem, maar kleuren daarna ontzettend snel zwart aan de snijranden (ook dat schijnt geen goed teken te zijn, maar we zien wel). Het is ook erg koel om te zien hoeveel vocht er binnen een paar uur vrij komt van 2 kilo noten! Hoe dan ook, als het goed is heb ik over een paar maanden stroperige, dikke, zwarte, bitterzoete walnotenlikeur :9) (als ik er zo lang van af kan blijven ;-)).

Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Jocelyne 2010-07-21 12:52:20  
Klinkt als een leuk recept, ik hoop dat het lukt! Waarom wordt de likeur eigenlijk zwart?
baschie 2010-07-21 15:37:36  
Ja, ik hoop het ook! Ik heb meteen dezelfde avond natuurlijk een klein beetje geproefd en het is veel te alcoholisch (wordt dus later water toevoegen), licht-groen en heeft nog niet heel veel smaak. Ik vermoed dat het grote volume ervoor zorgt dat het zwart lijkt. Daarnaast vermoed ik dat het een oxidatiereactie is, omdat de noten alleen aan de snijranden donker kleuren.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Indexing  We present you a service for accelerating indexing of websites and backlinks in Google Yandex and Bi...
Tedsmova  Hi kam dashur të di çmimin tuaj
Tedsmova  Ndewo achọrọ m ịmara ọnụahịa gị.
Mike Vaughan   Hi there Having some bunch of links pointing to baschie.nl could have 0 value or worse for your web...
Laatste links

Er is 1 bericht