Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
persoonlijk 2010-10-03 22:09:21 BAH  
http://baschie.nl/images/henniehuisman.jpg
Wipi verhaalde ooit eens over ouders van mijn leeftijd die letterlijk bij het bedenken van de namen van hun kinderen er rekening mee hielden dat ze in de toekomst zouden kunnen gaan publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Alsof het uitgesloten was dat hun dochter metselaar zou worden of hun zoon paardenfokker werd kroostlief uitgerust met een grote en liefst zo onwaarschijnlijk mogelijke lijst initialen. Dan vind ik het eren van grootvaders en -moeders toch een heel stuk nobeler. Hoe dan ook heeft het denk ik altijd voordelen om jezelf in deze, door internet steeds kleiner wordende wereld, te kunnen onderscheiden.

Ik zag gisteren een kook- en reisprogramma van Antonio Carluccio. De running gag was dat minimaal een derde van de personen die hij in Itali ontmoette ook Antonio heette, net als mijn enige Italiaanse collega overigens. Ik dacht dat hij de karige Italiaanse keus op het gebied van namen wel erg overdreef toen negen van de tien aan tafel in zijn programma zich voorstelden met Lorenzo (de laatste heette Antonio), tot ik begreep dat het de viering van een naamdag, of onomastico, betrof. Aan de andere kant: hoe kan een land dat groot is in naamdagen meer dan 365 werkelijk verschillende namen produceren :D.

Anyhoo, met "Bas" in mijn naam ben ik ook nogal vaak slachtoffer van overrepresentatie. Zo werd het ooit eens erg verwarrend toen zes van de acht personen aan een biologiepracticumtafel een naam hadden die afgekort kon worden tot Bas. De vraag "Bas?", gevolgd door zich snel naar het geluid richtend, zeskoppig "ja?" was aanvankelijk hilarisch, maar ging gauw vervelen.

Zelfs mijn voor- en achternaam samen zijn niet uniek. Zocht je tijdens de begindagen van baschie.nl naar "voornaam achternaam" kreeg je vrijwel alleen mijn eigen online aanwezigheid te zien, met uitzondering van wat dode kerels op genealogiepaginas. Nu iedereen internet heeft mag ik van geluk spreken dat mijn ijdelheidsdomein bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Nog erger: bij het bedrijf waar ik momenteel gedetacheerd ben heet iedereen voornaam.achternaam@bedrijf.nl, behalve ik; ik heet "v.achternaam". Er is namelijk al een voornaam.achternaam in een afdeling van ons bedrijf in Rotterdam. Handig, en ja we krijgen post die voor elkaar bestemd is!

Als je vriendinnetjes nog te jong zijn voor een voorgevel is het best grappig de initialen BH te hebben en op die leeftijd vraag je je natuurlijk af of je ouders wel nagedacht hebben over zo'n grappig stel letters. Pas veel later besefte ik dat ook mijn voorletters een beetje ongelukkig gekozen waren. BAH kan zelfs een glimlach op het gezicht toveren van iemand die overtuigd is dat z'n kinderen ooit ook gaan publiceren. Maar ik vond het verder nooit zo bijzonder dat ik initialen had. Pas toen ik voor het eerst inderdaad moest publiceren begonnen die initialen een rol te spelen. Ik mocht derde auteur zijn op een plantbiologieartikel waar "Voornaam Achternaam" gebruikelijk was, maar stond op "Voornaam.A.H. Achternaam" om consistentie te houden in mijn publicatielijst. En terecht trouwens. Het stikt van de V. Achternaam's in de wetenschap. Maar V.A.H. Achternaam, dat kan niet anders dan uniek zijn, dacht ik. Wat is de kans op iemand met zo'n ingewikkelde naam?

Nou, als je achternaam dezelfde is en je voornaam met dezelfde letter begint is er maar een 1/729 kans dat je mijn drie voorletters hebt. Er zijn 15043 mensen in Nederland met mijn achternaam. Natuurlijk is B als beginletter van je voornaam veel populairder dan de 1/26 van alle beginletters, dus we kiezen het ruim: 1/10e. 1500 man als iedereen netjes katholiek 3 voornamen heeft. Als dat voor de helft geldt, is mijn bestaan gered (als je statistiek te letterljk neemt ;-)). Maar in mijn geval overdrijft kans een beetje. Er is namelijk iemand bijna net als ik. Z'n achternaam is hetzelfde, de eerste drie letters van z'n voornaam, z'n hele tweede naam, en de eerste 2 letters van z'n derde naam.

Hoe zou mijn wenskaart naar een naamgenoot eruit zien? Nou zo: Gefeliciteerd met het behalen van je HAVO diploma in +kut Bas! Jij irritant veel te veel op mijn naam lijkende, jongeheer! Zelfs je 2e naam is dezelfde. Hoe durf je! Nu maar hopen dat je nooit publiceert! ;-). Met vriendelijke grofheden, Baschie

(PS ik doe moeilijk met het voornaam / achternaam gedoe om zoekmachines niet al te veel kans te geven baschie.nl te vinden als op mijn personalia gezocht wordt. Ik wil dit graag een blog houden waar ik vrij kan praten, zonder dat huidige, of toekomstige zakenpartners/werkgevers direct zien dat ik een enorme zeurkous ben ;-)).

Er zijn 2 reacties, beoordeling: 5/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Edith 2010-10-03 23:49:56  
Ha! En hij woont nog in +kut ook!

Lichtpuntje: als hij dus (ongeveer) 18 is, en jij er nu pas achterkomt dat hij bestaat, dan is hij vast niet zo actief op het internet, althans niet met naam, toenaam, en tussennaam. Dat wordt nooit wat met zijn publicaties.
Edith 2010-10-03 23:50:12  
Mooie foto trouwens bij dit artikel.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht