Afgelopen zaterdag voor Wipi's feest crudité met aioli, blauwekaasdip en mieriksworteldip, Pompoensoep, knoflook-tomatentoast, kaashapjes (pecorino met peer en basilicum, rookkaas met avocado, manchego met kweepeergelei), meloenballetjes met rauwe ham, 4 soorten "roll-up" wraps,
Spaanse mosselen uit de oven, Mexicaanse kipvleugeltjes en oesters gemaakt (nou ja, de oesters hoefden alleen geopend te worden, ook geen makkelijke klus dit keer. En daarna was ik moe en deden mijn voeten pijn). Velen vroegen om de recepten voor de roll-ups, dus hier alvast een aantal recepten. Hou er wel rekening mee dat ik me zelden aan een recept houdt, dus het kan nog wel eens anders smaken dan op het feest. Proeven, proeven, proeven! Jullie moeten zelf maar een ingrediëntenlijst uit het recept destilleren.
Zalmrolletjes
Het basisrecept (voor 3 tortilla's) gaat als volgt:
- Doe 200 gram roomkaas in een kom (van die "naturel" Philadelphia roomkaas, bieslookroomkaas is ook prima.
- Voeg toe aan kom: handje vol gesnipperde bieslook, een theelepel mierikswortelpuree, wat peper, zout en citroensap en meng het. Je kunt ook nog wat fijngesneden peterselie of dille toevoegen (in het laatste geval misschien de mierikswortel weglaten). Als het mengsel wat te dik is kun je zure room of yoghurt toevoegen.
- Besmeer drie grote tortillawraps dik met dit spul (randjes 2 cm vrijlaten).
- Verdeel daarna 200 gram in dunne plakken gesneden, gerookte zalmfilet over de drie met roomkaas ingesmeerde tortillas.
- Leg ter garnering groepjes van bieslookstengels evenwijdig aan de rolrichting
- Rol de wraps strak op (maar zonder dat de vulling er aan het eind uit spuit).
- Pak de wraps strak in plastic folie in (maak er een "snoepje" van) en zet een nacht in de koelkast om op te stijven
- Verwijder het plastic en snijd in rolletjes van 1 a 1.5 cm.
Mexicaanse kiprolletjes
Het basisrecept (voor 3 tortilla's) gaat als volgt:
- Kook 200 tot 300 gram kipfilet in water met een kippenbouillonblokje gaar.
- Laat de kipfilet afkoelen en trek het uit elkaar in "draadjesvlees". Doe het draadjesvlees in een kom.
- Voeg toe aan de kom: wat zeer fijn gesnipperde ui (witte ui, of sjalot), een flinke hand fijngesneden koriander, komijn, cayennepeper of chilipoeder en genoeg crème fraîche om er een smeuïg mengsel van te maken. Breng op smaak met zout en meer van de kruiden en specerijen. Dit moet echt niet mild smaken! (en koud smaken producten altijd nog minder sterk)
- Verdeel het mengsel over 3 tortilla's.
- Rol de wraps strak op (maar zonder dat de vulling er aan het eind uit spuit).
- Pak de wraps strak in plastic folie in (maak er een "snoepje" van) en doe een nacht in de koelkast om op te stijven
- Verwijder het plastic en snijd in rolletjes van 1 a 1.5 cm.
Dit recept kun je ook warm serveren. Dan moet je echter de wrap niet besmeren met het kipmengsel en oprollen tot een spiraalvormig rolletje, maar moet je de wrap ermee vullen. Je maakt er dan een taco van, d.w.z. tortilla aan de buitenkant, vulling in het midden. De taco in drie millimeter (mais)olie 'frituren' en opdienen met bijvoorbeeld guacamole.
Ossenworst-carpacciorolletjes
Het basisrecept (voor 2 tot 3 tortilla's) gaat als volgt:
- Koop 200 gram goede ossenworst en beleg er twee, maximaal drie tortilla's mee (besmeren). Je kunt ook biefstukworst kopen, of echte ossenhaas-carpaccio gebruiken... Als je het wat smeuïger wil kun je de tortilla's eerst besmeren met wat mayonaise (dan gaat het wat meer richting steak tartaar).
- Besprenkel de ossenworst met een half handje kappertjes, parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten.
- Druppel er goede olijfolie over en mooie, oude, stroperig zoete balsamicoazijn.
- Bedek met een handje rucola en breng op smaak met zout en peper.
- Rol de wraps strak op (maar zonder dat de vulling er aan het eind uit spuit).
- Pak de wraps strak in plastic folie in (maak er een "snoepje" van) en doe een nacht in de koelkast om op te stijven
- Verwijder het plastic, steek er elke 1 tot 1.5cm een cocktailprikker in en snijd de rolletjes tussen de cocktailprikkers uit.
Tijmbeenhamappelmosterdrolletjes
We hadden beenham over, Wipi had nog een appel over, en ik had eindelijk een potje gedroogde mosterd in een supermarkt gevonden. Nog meer wraps denk!
Het basisrecept (voor 2 tortilla's) gaat als volgt:
- Koop voor meer dan 50 euro bij de Jumbo. Je krijgt dan gratis iets wat de Jumbo een rollade noemt mee (een niet opgerold kilostuk beenham met vet en zwoerd kun je onmogelijk een rollade noemen, maar vooruit, het was gratis en lekker!). Eet eerst het grootste gedeelte met roomsaus, gnocchi en zuurkool, en snijd daarna 200 tot 300 gram in luciferhoutjes. Doe de luciferhoutjes in een kom. Je kunt ook gewoon 200 tot 300 gram gekookte, fijngesneden ham in een kom doen.
- Haal met een appelboor het klokhuis uit een zure, stevige appel en snijd deze in luciferhoutjes. Voeg toe aan de kom
- Voeg een halve theelepel (of meer??) droge mosterd (maar misschien werkt natte mosterd ook wel?) toe aan de kom, plus wat mayo en roomkaas.
- Meng tot een smeuïge massa ontstaat en breng om smaak met zout, peper, droge mosterd
- Bedek twee wraps met het mengsel
- Rol de wraps strak op (maar zonder dat de vulling er aan het eind uit spuit).
- Pak de wraps strak in plastic folie in (maak er een "snoepje" van) en doe een nacht in de koelkast om op te stijven
- Verwijder het plastic, steek er elke 1 tot 1.5cm een cocktailprikker in en snijd de rolletjes tussen de cocktailprikkers uit.
Zo, dat waren alle wraprecepten. Mocht je ook het recept van een van de andere hapjes willen hebben dan moet je maar even reageren.