Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2011-07-31 14:58:02 BBQ bij Bas  
/images/staff/digicam/gezelligheid/bbqbijbas/thumbs/t_bbqbrandt.jpg
De jaarlijkse culinaire schransbarbecues met Wipi bij oud-klasgenoot en initialengenoot Bas zijn eigenlijk altijd legendarisch. Het record van meeste vlees en vis per persoon op n avond (anderhalve kilo) is er ooit gevestigd en sindsdien nooit meer gebroken. Mijn langste aaneengesloten maaltijd heb ik vermoedelijk ook al barbecueend bij Bas doorgebracht, en het kan niet anders of mijn recordhoeveelheid wijn op een avond heb ik bij een van Bas z'n barbecues genuttigd. (Een van Wipi's beste morning-afterverhalen heeft ook z'n oorsprong bij de BBQBB ;-)).

Nu zou je denken dat het bij Bas alleen om de hoeveelheid gaat, maar kwaliteit staat voorop. De wijnen zijn altijd extreem goed, ofwel uit Bas' eigen kast, of door Wipi meegebracht. Het vlees en de vis zijn uitstekend en de meeste gerechten zijn door ons zelf gemarineerd, gekruid of van bijgerechten voorzien.

Neem nu gisteren. We begonnen om half vier met wat gerookte sprotjes als borrelhapje bij een zelfgebrouwen biertje. De barbecue begon pas echt om vier uur met een nu al legendarische halve zalm, ingesmeerd met creoolse rub, op een cederhouten plank gerookt in de bolbarbecue en geserveerd met zelfgemaakte mango-chutney. Uiteraard vergezeld van een prosecco met veel bicchieri op de schaal van Gambero Rosso.

Daarna twee Chinese gerechten. Ten eerste kipdrumsticks, ingesneden en kort gemarineerd in bonensaus. Ge-ni-aal in z'n eenvoud. Men neme: kipdrumsticks, snijd ze in, en smeert ze in met zwarte bonensaus. Hete kolen, klaar. Vervolgens een Chinese stijl rundersate: hoe toch goedkoop en taai vlees in enkele minuten klaar te grillen op de barbecue. Neem superdun (1mm dikke reepjes) gesneden soepvlees, marineer het 's nachts in sojasaus (en andere ingredinten) en rijg het de volgende dag op stokjes. Zo mals dat je zou denken dat het ossehaas was!

Het Chinese geweld werd gevolgd door mijn favoriete gerecht: een ribeye steak van 200 tot 250 gram, ingesmeerd met olie, zout en peper en op extreem hoog vuur in slechts enkele minuten klaargemaakt. Zelfgemaakte peterselie-en-sprotboter toegevoegd op het bord maakt het lekker kruidig en ziltig, en verdomde lekker. Toen drie ribbetjes, het enige gerecht waarbij we gesteggeld hebben. Als de slager de "beste ribbetjes van Nederland" verkoopt, waarom dan zelf een hoop moeite doen. Lekker, zonder meer, maar ik vermoed dat wij het toch beter kunnen, meneer de slager! Hierna ribkarbonaadjes gemarineerd in mosterd en verse salie, en we eindigden rond een uur of elf (we worden oud) met de beste lamskoteletjes die ik ooit gegeten heb. Zo mals dat ik geblinddoekt zou hebben geloofd dat het lamsgehakt op een stokje was. Wow!

Hoe zo veel lekker vlees te eten? Rustig met de zetmeel, groenten en salades: Twee Aubergines met munt en feta op de bbq en wat jonge aardappels in schil en in schijfjes, rozemarijn en meer boter dan goed voor je is, is genoeg. En nog een tip: ik weet dat die Weberbarbecues stervensduur zijn, maar het is het waard! Dit is het eerste jaar dat Bas een bolbarbecue heeft, en dit jaar gaat zeker de boeken in als het jaar met het malste (of is dat heel mal vlees, en zou je meest malse moeten zeggen?) vlees ooit. Ook legendarisch: de eerste keer dat Willem Pieter z'n buik eerder vol had dan ik!

Er is 1 reactie, beoordeling: 4/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Jeran 2011-07-31 19:06:31  
Ow man, het water loopt me in de mond! Doe mij dan ook maar zo'n speklapje, een rauwe kippebout en een hamburgertje van de C1000.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht