Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2011-08-12 22:59:31 Spaghettini colle cozze  
http://baschie.nl/images/culi/spaghetti_con_le_cozze.jpg
Opdat ik het nooit vergeet: Spaghettini colle cozze. Het eerste, wat flauwe gerecht dat ik bij Wipi een paar weken geleden produceerde viel tegen, maar vandaag is het eindelijk gelukt! Het recept is vergelijkbaar met Spaghetti alle vongole, maar met mosselen in plaats van kokkels, en met tomaat; berrijpe tasty toms. Doe dit niet met wasserbomben, gebruik desnoods wat tomaten uit blik. Je hebt voor dit geniale recept eigenlijk maar heel weinig ingredinten nodig. Voor 3 personen:

1 kilo mosselen, een heleboel olijfolie, 5 of 6 tasty tom tomaten (ontveld en gesnipperd), 5 a 6 tenen knoflook (gesnipperd), 1 a 2 droge hete pepers (zeer fijn gesnipperde verse chilipeper kan ook, of wat cayennepeper), hand(je) peterselie, 350 gram spaghettini en droge vermouth (Noily Prat, anders witte wijn). Terwijl port vaak een goede, houdbare vervanging voor rode wijn is, is vermouth echt een prima (wederom houdbare) vervanging voor witte wijn (en soms zelfs beter, in mijn ogen zeker in dit geval, omdat het een kruidiger, stroperiger resultaat geeft en het is de stroperigheid die dit gerecht maakt). Anyhoo...

Maak de mosselen schoon, mosselen die kapot zijn of niet willen sluiten weggooien, jada jada, je kent het verhaal. Doe 2 a 3 eetlepels olie in een hete pan en gooi de mosselen met de helft van de gesnipperde teentjes knoflook erbij. Vuur hoog, goed omschudden, een minuutje heet laten worden, dan een flinke slok (een wijnglas?) droge vermouth erbij. Stoom! Deksel op de pan en koken tot vrijwel alle mosselen open zijn, vijf tot tien minuten? Mosselen afgieten door een vergiet met een theedoek erover en iets om het vocht in op te vangen eronder (om zand en gruis uit de mosselen weg te filteren). Het opgevangen vermouth-, olie-, mosselvocht in een pannetje voorzichtig inkoken. Hopelijk zit het meeste van dit vocht allemaal uiteindelijk als ingedikte saus om je spaghettini aan het eind van dit recept, dus wees er voorzichtig mee, het is heerlijk spul :9)! Mosselen uit de schelpen halen, maar bewaar een veelvoud van het aantal personen in hun schelp voor decoratie.

Doe een paar eetlepels olie en de andere helft van de gesnipperde knoflooktenen in een hele grote, koude koekenpan (28cm?). In tien minuten op heel laag vuur warm en zacht laten worden, zeker niet bruin! n of twee gedroogde en geplette rode, hete pepertjes toevoegen, plus vijf of zes fijngesneden, ontvelde tasty tom tomaten. Nu mag het vuur wat hoger. Het prutje in laten koken, en telkens als het dreigt droog te koken steeds wat mosselvocht toevoegen zodat een stroperige, vissige saus ontstaat. Op smaak brengen met zout en als je denkt dat over 5 minuten de saus mossellig, vissig en stroperig genoeg zal zijn door al het inmiddels toegevoegde mosselvocht, de spaghettini in een ruime hoeveelheid gezouten water gaar koken. Vlak voor de spaghettini gaar is de mossellijfjes en een flinke hand peterselie toevoegen aan de saus. Spaghettini uit laten lekken en toevoegen aan de koekenpan met saus. Goed mengen en net zo veel mosselvocht toevoegen tot de spaghettinislierten omgeven zijn door een niet al te droge, sappige saus.

Opdienen in een diep bord met ter decoratie een aantal schelpjes met het lijfje er nog in en wat verse peterselie erover. Jum! Jum. Echt jum!

Er is 1 reactie, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Patrick 2011-08-21 21:13:39  
Dit gerecht blijkt ook zeer geschikt te zijn voor kinderen na een middag op het strand, althans voor ons kind dan ;-). Het was erg lekker Bas. Ik ga het thuis ook nog eens maken.
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht