Het effect kan optreden bij alles van ketchup tot yoghurt, verf, shampoo en zeep, maar is nauwelijks waarneembaar omdat de jets meestal maar 300 milliseconde bestaan. De verklaring ligt in het "shear-thinning" gedrag van de vloeistoffen. Deze vloeistoffen worden minder visceus naarmate ze sneller bewegen. Shear-thinninggedrag is zeer welkom in de industrie, omdat het ervoor zorgt dat verf niet druppelt, shampoo niet van je hand af loopt, totdat je het in je haar smeert, en ketchup alleen uit te fles komt als je het flink schudt. Het langzaam gieten van zo'n vloeistof zorgt aan het begin voor een soort verstopping, de vloeistof is immers erg visceus als het langzaam beweegt. Vloeistof dat echter later komt en sneller stroomt, omdat het gesmeerd wordt door de onderste, langzamer bewegende laag, mengt nauwelijks met de vloeistof die de boel verstopt en een oneffenheid in de onderste laag kan ervoor zorgen dat het sneller bewegende en daardoor minder visceuze deel van de vloeistof omhoog springt.
Nature heeft een aantal van de filmpjes in hun nieuws artikel online gezet. De filmpjes zijn erg gaaf! Dus zeker een aanrader!