Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
natuurkunde 2006-04-09 23:16:53 Springende vloeistof  
/images/staff/images/jumpingliquid.jpg
In 1963 ontdekte de Britse engineer Arthur Kaye, terwijl hij aan het spelen was met vreemde organische vloeistoffen, dat wanneer hij een visceus mengsel over een oppervlak liet stromen, hij af en toe een jet omhoog zag springen die zich verderop weer met de stroom verenigde. Het Kaye effect wordt genoemd in vrijwel alle boeken over complexe vloeistoffen ter illustratie van het vreemde gedrag van deze. Nu hebben Michiel Versluis en zijn collega's van de Universiteit van Twente dit gedrag eindelijk verklaard (Nature news samenvatting).

Het effect kan optreden bij alles van ketchup tot yoghurt, verf, shampoo en zeep, maar is nauwelijks waarneembaar omdat de jets meestal maar 300 milliseconde bestaan. De verklaring ligt in het "shear-thinning" gedrag van de vloeistoffen. Deze vloeistoffen worden minder visceus naarmate ze sneller bewegen. Shear-thinninggedrag is zeer welkom in de industrie, omdat het ervoor zorgt dat verf niet druppelt, shampoo niet van je hand af loopt, totdat je het in je haar smeert, en ketchup alleen uit te fles komt als je het flink schudt. Het langzaam gieten van zo'n vloeistof zorgt aan het begin voor een soort verstopping, de vloeistof is immers erg visceus als het langzaam beweegt. Vloeistof dat echter later komt en sneller stroomt, omdat het gesmeerd wordt door de onderste, langzamer bewegende laag, mengt nauwelijks met de vloeistof die de boel verstopt en een oneffenheid in de onderste laag kan ervoor zorgen dat het sneller bewegende en daardoor minder visceuze deel van de vloeistof omhoog springt.

Nature heeft een aantal van de filmpjes in hun nieuws artikel online gezet. De filmpjes zijn erg gaaf! Dus zeker een aanrader!

Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

WiPi 2006-04-11 23:55:17  
He Bas, gelukkig zijn wetenschappers nog wel onder de indruk van het 'light-capturing-effect' van bewegende vloeistoffen! (Zie website Nature.)
baschie 2006-04-11 23:57:10  
Ja, dat viel mij ook op. Het leek me vrij duidelijk dat dit effect zou optreden, maar waarschijnlijk is het zo indrukwekkend dat het toch weer gemeld wordt :-).
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht