Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
psychologie 2006-04-11 09:35:17 Spontane bijna dood ervaring  
/images/staff/images/tunnel.jpg
Een bijna-dood-ervaring (BDE) treedt vaak op in situaties waarin mensen blootgesteld worden aan extreem gevaar of grote angst. Diegenen die het meegemaakt hebben omschrijven het vaak als een zeer vredig gevoel waarbij ze felle lichten zien en soms zelfs buiten hun eigen lichaam lijken te treden. Het is al langer bekend dat zowel electrische stimulatie van de hersenen, als drugs zoals ketamine (middel om paarden te verdoven) tot dezelfde ervaringen kunnen leiden. BDE's blijken echter ook voor te komen zonder dat er sprake is van traumatische omstandigheden. Dat veel van deze gevallen een verlamming van de ledematen tijdens de ervaring rapporteerden, zette Kevin Nelson van de University of Kentucky aan het denken.

Tijdens sommige delen van je slaap zijn de ledematen verlamd om te voorkomen (denk ik) dat je niet uitvoert wat je aan het dromen bent. Soms loopt echter het in slaap vallen niet helemaal synchroon met het verlammen en verslappen van de spieren, zodat je al verlamd bent voor je daadwerkelijk in slaap gevallen bent. De verlamming wordt dan bewust meegemaakt en geeft soms het gevoel dat je lichaam aan het vallen is; vaak schrik je van het vallen dan weer helemaal wakker. Als dit effect optreedt tijdens een dagdroom, bijvoorbeeld tijdens een saai praatje, dan zou het gevoel kunnen lijken op een bijna dood ervaring. Het sterke licht wordt dan verklaard door het feit dat je maar half in slaap bent gevallen en nog steeds in staat bent om te zien, het dromerige gevoel omdat delen van je hersenen al wel in een droomtoestand zijn.

In een vergelijkend onderzoek tussen een groep van 55 mensen die een BDE hadden gehad tijdens een traumatische gebeurtenis en een groep van 55 mensen die nog nooit een BDE hadden ondergaan komt naar voren dat de bijna doders veel vaker minstens n keer een geval kunnen melden waarbij werkelijkheid en droom door elkaar heen liepen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat, om een bijna dood ervaring te kunnen krijgen, er iets mis moet zijn met het mechanisme dat je slaap reguleert.

Er zijn 5 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

jeran 2006-04-11 10:10:40  
woot! first post!
baschie 2006-04-11 10:14:58  
Vast ook de enige ;-). Hè verdorie, dat heb ik bij deze onmogelijk gemaakt :-(
jeran 2006-04-11 10:17:39  
Aaaargh! Nu implodeert het universum! KABOEM!
baschie 2006-04-11 10:36:17  
Nou ja, dan heb je vast de laatste reactie, ook mooi!
jeran 2006-04-11 10:54:51  
Argh, en nog een keer! :-(
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht