Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
psychologie 2006-04-29 12:57:45 Astrologie schmastrologie  
/images/staff/images/astrology.jpg
Volgens de astrologie zou ik verdomd veel op Evert moeten lijken, we zijn immers minder dan een halve dag na elkaar geboren. Toch vraag ik me af wie dat, gebaseerd op ons gedrag, had kunnen voorspellen zonder onze geboortedata te weten.

Zelfs de astrologen zijn al niet meer verrast dat een grootschalig onderzoek onder 11.000 mensen geen enkele correlatie tussen geboortedatum en persoonlijkheid of intelligentie heeft kunnen vinden, maar ze hebben zo hun maniertjes om zich eruit te lullen.

Natuurlijk wordt er al gauw geroepen dat astrologie veel complexer is dan alleen maar de maand waarin je geboren bent en zelfs de auteurs van het artikel houden een slag om de arm; ze testen immers alleen het effect van de stand van de zon en kunnen ingewikkeldere verbanden, zoals de stand van planeten, niet onderzoeken. Nou n? Die complexiteit komt er alleen aan te pas bij diegene die een persoonlijk sterrenbeeld laat samenstellen, de rest van ons moet het toch echt met de maand (of in het Chinese geval het jaar) waarin we geboren zijn doen. Ik las net even hoe een "vissen" (dat ben ik) zich zou moeten gedragen (diep, goede intutie, creatief, roddelend, kan moeilijk een geheim houden, vindt het moeilijk om nee te zeggen) en herkende mezelf meteen ;-). Helaas herkende ik mezelf net zo goed in meer dan de helft van de andere sterrenbeelden.

Een mooie quote van astrologe Marlene Houghton
"Astrology is a metaphysical doctrine, not a science, and cannot be easily judged by the narrow instrument that is science."
geeft prachtig aan hoe eenvoudig wetenschap ter zijde wordt geschoven als de uitkomst ervan de betrokkenen niet aanstaat. Het heeft wel effect, maar het is niet meetbaar, want het staat buiten de wetenschap. Makkelijk.

Nog geen reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Masonsmova  Ողջույն, ես ուզում էի իմանալ ձեր գինը.
Tedsmova  হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম .
Davidsmova  Hej, jeg ønskede at kende din pris.
EthanJam  Отличный пост. я проверял постоянно этот блог и я вдохн...
Davidsmova  Hi, მინდოდა ვიცოდე თქვენი ფასი.
Johnsmova  Sawubona, bengifuna ukwazi intengo yakho.
Laatste links

Er is 1 bericht