Twee dagen van te voren: doe grote tupperwarebakken water in de diepvries om later je bier mee te kunnen koelen. Hoe meer hoe beter (ik had geloof ik een liter of 7 ingevroren).
Vermaal de caramelmout heel grof in een graan/koffiemolen en doe ze in een of twee hopzakken. Verhit 3 liter water in je één na grootste pan tot 70 graden en zet als het ware thee met het zakje door deze voor 30 minuten te laten weken bij tussen de 66 en 77 graden.
Los het moutextract in 12 liter koud water op met een garde en breng dit aan de kook in je brouwketel. Je kunt eventueel meer water gebruiken (tot 19 liter, aangenomen dat ongeveer 3 liter verdampt), als je een grote pan hebt en snel kunt koelen. Bij mij duurt 15 liter aan de kook brengen al meer dan een uur.
Als de thee getrokken is: verwijder de theezak en knijp niet al te hard uit om te voorkomen dat je niet te veel "harde" smaken meeneemt. Doe de thee bij de hoogstwaarschijnlijk nog steeds aan de kook komende pan met moutextract.
Zet een superschoon pannetje water op het vuur met de deksel erop en kook in een paar minuten alle zuurstof uit een halve liter water. Zet apart en laat afkoelen tot 35 graden.
Wacht, zodra het kookt, tot het schuim grotendeels is gezonken (de "hot break"). Volg dan het volgende hopschema:
Ondertussen: Doe 250 ml van je gekookte water van 35 graden in een gesteriliseerde wekfles en giet er langzaam de gist op. Sluit af en laat 15 minuten staan. Daarna voorzichtig roeren om al het gist in het water op te lossen.
Laat de pan 10 minuten met de deksel erop staan trekken. Vul ondertussen je speciekuip met 60 liter koud water.
Zet een grote pan op z'n kop in de speciekuip zodat de brouwketel ergens op kan steunen en niet gaat drijven. Zet de brouwketel in het water en laat de kraan rustig lopen en overstromen om convectie te genereren. Als je wort onder de 65 graden is moet je sneller koelen omdat nu de kans op bacteriën maximaal is: voeg dus al je ijs toe aan de speciekuip.
Als je wort onder de 25 graden is kun je je wort afgieten in een schoon gistvat. Eerste keer door een vergiet of zeef, dan terug de pan in, en de tweede keer ook door een kaasdoek (helaas was mijn kaasdoek te fijn, koop "grovere"). Zo wordt je wort gelijk belucht. Afvullen met koud snel stromend water uit de kraan tot je op 19 liter bent.
De wekfles met gist lichtjes roeren zodat alle gistcellen weer opgelost zijn. Dan voorzichtig in je wort roeren en de deksel van het gistvat erop doen. Zonder waterslot enkele minuten de wort heen en weer schudden om het gist te verdelen (was ik vergeten). Daarna op een droge plaats met constante temperatuur (tussen de 18 en 21 graden) zetten en het waterslot plaatsen.
Eventueel wat wort aftappen om je OG (original gravity) te meten. De mijne was 1.061. Iets lager dan berekend. Als het gisten klaar is meet je dan de FG (final gravity) en kun je het alcoholpercentage uitrekenen: met vol%=132.715*(OG-FG). Met een verwachte FG van 1.017 zou ik op ongeveer 6.3% moeten uitkomen.
The Swaffel Song(WiPi, 1 rx) Lol in Afghanistan.
Australiër zingt een liedje voor Nederlandse militairen n.a.v. het uitroepen van 'swaffelen' tot het woord van 2008.
Serge Gainsbourg is een held(0 rx) http://www.youtube.com/watch?v=PT6U57QkUe8 Ik denk dat Ford Mustang toch wel mijn favoriet is (Ow, en hou je van covers, dan is dit een aanrader: http://www.amazon.com/Great-Jewish-Music-Serge-Gainsbourg/dp/B00000B73U )