Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
culinair 2007-11-24 21:20:15 Chili verde  
/images/staff/images/salsaverde.jpg
Ik ga al lang niet meer voor de mooie dame naar the Taco Shop. Ze werkt er niet meer zo vaak en ze heeft lange nagels. Ik ben al sinds kind af aan bang voor lange nagels, brrr! Toch kom ik er nog vaak en ik neem me al tijden voor hun chili verde burrito eens zelf te bereiden, want volgens mij moet hij beter kunnen.

Jammer dat je het niet zoveel ziet in Nederland, chili verde. Voor chili con carne hebben we alle ingrediënten wel in huis, al zullen we het misschien met iets andere chilipepertjes moeten doen; thaise of turkse ipv Zuid-Amerikaanse. Voor deze groene varkensvleeschili is echter niet alleen de moeilijk te krijgen Jalapeñopeper onmisbaar, nog onmisbaarder is de tomatillo, of tomato verde. Deze verre neef van de tomaat mag je beslist niet verwarren met een groene tomaat, al deed ik dat wel toen ik een paar dagen geleden bij een groentenboer op het Gelderlandplein een stel prachtige, op een pompoen lijkende groene tomaten tegenkwam, naast een doosje verse jalapeños. Verse Jalapeños! Eindelijk een winkel in Amsterdam waar ik terecht kan voor jalapeños! Met al de moeilijk te verkrijgen ingrediënten in huis voor chili verde moest ik deze zaterdag wel Mexicaans gaan koken.

Maar na wat online onderzoek bleken m'n groene tomaten helemaal geen tomatillos. Geschikt voor de Guacamole, dat zeker, zo blijft de gauca tenminste groen, maar voor chili verde geenszins geschikt. Tomatillos lijken meer op die lampionvruchten die je nog wel eens in tuinen ziet hangen, met van die oranje kersjes erin. In Nederland heten tomatillos dan ook Mexicaanse aardkersen. Het doel van deze zaterdag stond dus vast. Tomatillos vinden. En dat doel heb ik nooit weten te bereiken. De grootste Albert Heijn van Amsterdam heeft ze niet, geen groentenboer in het sjieke oud-zuid, en ook m'n spaanse delicatessenwinkel had ze niet. Maar als je er dan toch bent, kun je maar beter meteen chorizo, Spaanse pancetta en queso fresco meenemen :9). Tjin's op de 1e van der Helststraat zou ze misschien hebben, zei de Spanjaard. En inderdaad, normaal wel, maar uitverkocht en komt pas weer over twee weken binnen. Als ik sneller iets nodig had kon hij nog wel emmers van 10 liter regelen, maar daar zag ik maar vanaf. Wat een topwinkel trouwens, dat Tjin's! Een leuke toko met een klein hoekje Amerikaanse importproducten. Chipotlechilisaus (gerookte jalapeñopepers), allerhande Mexicaanse chili's in blik, old bay seasoning (een kruidenmix voor zeevruchten en kip, veel genoemd door m'n favoriete TV-kok Alton Brown en ook geliefd bij Nigella) en Salsa Verde in een grote fles. Een soort pastasaus-in-pot voor chili verde, de gemakkelijke route naar chili verde, maar ach, beter dan niets! Ik heb de hele toko leeggekocht :-).

Dus chili verde: Braad 750 gram in blokjes gesneden varkensvlees aan en gooi er een laurierblaadje of twee, een bol knoflook en 500 ml kippenbouillon bij. Laat dit iets meer dan een uurtje pruttelen en voeg dan wat chili verdesaus, wat gesneden jalapeños en, voor nog meer groen, een groene paprika toe. Veel proeven en nog eens twee uur koken. Prak met een vork de blokjes varkensvlees tot reepjes en pas de smaak nog wat aan met zout, peper, limoensap, heel veel koriander en nog wat chili verdesaus. Verwarm een taco in een antiaanbaklaagpan, doe er een lepel refried beans en een soeplepel chili verde op, vouw dicht, bestrooi met queso fresco en zet even onder de gril. Gaucamole erbij en een flinke slok chipotlechilisaus, en je bent in de hemel, eh, of in Mexico. W0000h000!

Er zijn 24 reacties, beoordeling: 5/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Edith 2007-11-24 21:54:05  
Maxis (link) tussen Diemen en IJmuiden heeft de grootste C1000 van Nederland. (Het was in ieder geval de grootste toen ze openden, vijf jaar geleden of zo en ik hou deze wedstrijd niet zo in de gaten.) Die C1000 is niet alleen de grootste, maar ook het meest toegespitst op exotische keukens. Ze verkopen allerlei soorten groenten en fruit die je nog nooit gezien hebt. Misschien hebben zij tomatillos?

Hoe dan ook, salsa verde met tomaten in plaats van tomatillos can toch ook weer niet zo erg zijn? Het is misschien niet exact het autentieke recept, maar weg met een recept dat om zulke specifieke dingen vraagt.
Edith 2007-11-24 21:54:29  
Sorry, tussen Diemen en Muiden is dat. Er gaat een bus heen.
baschie 2007-11-24 21:58:43  
Koel thanks! Wel een mooi idee, een kruistocht, per bus, naar de Maxim, op zoek naar de illustere tomatillo! Wel leuk hoe je steeds meer winkeltjes kent om rare producten te kopen, maar ook irritant dat je dan soms een hele dag aan het shoppen bent om 1 gerecht te koken.

Ik vraag me af hoeveel verschil in smaak er is tussen tomatillos en (groene) tomaten. De salsa verde uit het flesje is in elk geval goddelijk, en smaakt totaal niet naar tomaat :O.
Edith 2007-11-24 22:28:15  
Is chipotlechilisaus saus gemaakt van chipotle of saus van Chipotle (een fast-foodketen)?
baschie 2007-11-24 22:36:04  
Van gerookte, rijpe, rode Jalapeño's link .. Het is dit flesje: link Wieso?
Edith 2007-11-24 22:48:50  
Ik vroeg me af of Chipotle (link) ook dat soort dingen verkoopt.
baschie 2007-11-24 22:52:46  
Koel! Chipotle's logo is idd een chipotle chili, maar zo te zien is het een restaurantketen (wel een erg koele trouwens, dit zie ik 100x liever naar Nederland komen dan een Starbucks :O). Maar jij houdt geloof ik niet zo van Mexicaans voedsel, toch? :-)
baschie 2007-11-24 23:26:25  
link Al het Mexicaanse spul van Tjin's komt van dit bedrijf af, alleen kun je er helaas alleen gigantische hoeveelheden bestellen. Ze hebben wel tomatillos. Al moet je wel 6 emmers van 3 liter afnemen :D. M'n chopotle salsa kun je daar alleen per 24 flesjes bestellen.
Edith 2007-11-24 23:46:18  
Haha, dan is het waarschijnlijk toch beter om saus te maken met inferieure tomaten. Tenzij je een massaproductie wilt beginnen. 24 weken ITSaio-lunch met salsa verde en niks anders, voor iedereen.

Chipotle zit hier '10 blocks' vandaan. Best OK. Mexicaans is OK, maar er zijn betere dingen.
baschie 2007-11-24 23:52:03  
Meneer Tjin heeft net weer een batch overzees besteld, met blikken van "normale grootte". Over twee weken verwacht hij ze te krijgen. Ik moet ook nog steeds een keer de Dappermarkt proberen, wie weet heb ik geluk. Misschien moet ik gewoon een keer naar Mexico op vakantie, of je opzoeken in de VS en de Tex-Mex restaurants uitproberen :-)
Edith 2007-11-24 23:55:56  
Dit is niet de beste regio voor Tex-Mex. Het zal je niet verbazen dat je daarmee meer succes hebt in, eh, Texas en Mexico. :) (En Californie/New Mexico)
baschie 2007-11-24 23:58:29  
Ik weet, ik weet, maar daar heb ik geen leuke ex-collega's wonen ;-)
Abdon 2007-11-25 21:26:12  
Klinkt fantastisch, Bas! Een bol knoflook?!? Een *bol*?!? _O_
Abdon 2007-11-25 21:30:55  
Een beetje onnodige sneer naar de Starbucks denk! ;-)

Ben woensdag naar de eerste Starbucks in Nederland (op Schiphol) geweest en ik kan niet wachten tot ze flink gaan uitrollen in heel Nederland! Het zou fijn zijn als we op elk station van een doppio espresso zouden kunnen genieten ipv dat vieze bruine Douwe Egbertswater...
baschie 2007-11-25 21:33:57  
Het was natuurlijk een poging om Edith op de kast te krijgen, die nogal een zwak voor Starbucks heeft ;-). Maar eerlijk is eerlijk, ik vind dat er in Nederland best meer goede Mexicaanse fastfoodrestaurants mogen komen. The Taco Shop is een goed begin, maar Taco Mundo haalt dat succes weer keihard onderuit :nocheer: met z'n veel te frisse, gezonde hollandsche rolletjes.
Edith 2007-11-26 03:50:23  
Jaaaaa, meer Starbucksvestigingen in Nederland! Is het wat, die op Schiphol, Abdon?

(Ik ben trouwens in geen drie maanden meer bij Starbucks geweest. $4.50 voor een iced latte; dat zijn geen studentenprijzen.)
Abdon 2007-11-26 11:09:01  
Zonder Starbucks had ik de vakantie ind e VS niet overleefd denk ik :D

Starbucks in Nederland is wel een stuk duurder: 2.50 euro voor een doppio espresso, 4.85 euro voor een frappuccino: twee keer zo duur als in de VS dus.
baschie 2007-11-26 11:10:27  
Maarja, de euro is dan ook bijna twee dollar waard he ;-)
Menno 2007-11-26 12:22:02  
Hoi! Is dit de nieuwe ITS-radio? ;-)
baschie 2007-11-26 12:50:30  
Slowchat idd :-). Wel gezellig, vindt u niet? ;-)
Menno 2007-11-26 13:33:12  
Super! :-)
Edith 2007-11-26 18:17:31  
Kopje koffie erbij? (Starbucks natuurlijk.)

In de VS verschilt de prijs van Starbucks van stad tot stad, dus misschien is een Starbucks op Schiphol ook niet indicatief van hoe duur een Starbucks in, zeg, Almere zou zijn. Waar ik vorig jaar woonde was waren de prijzen zo'n beetje de helft van Manhattan prijzen. (En hier ga je dan al gauw naar het stalletje van de Afghaan op de hoek voor $0.60 koffie.)
baschie 2007-12-16 00:38:32  
W000t, Tjins had ditmaal wel tomatillos; ik heb 3 blikken gekocht en er direct Chili Verde mee gemaakt. En. Het. Was. Fantastisch! _O_ :honger: :9). Jammer dat ik me zo enorm in m'n duim gesneden heb weer :-(.
Abdon 2007-12-16 00:55:41  
Het was niet fantastisch, het was *meer* dan fantastisch! _O_

En de hoeveelheid bloed was inderdaad niet misselijk! :O
Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste reacties
Op deze site reageren!
Naam:

Reactie:

Robertsmova  Hej jeg ønskede at kende din pris.
Indexing  We present you a service for accelerating indexing of websites and backlinks in Google Yandex and Bi...
Tedsmova  Hi kam dashur të di çmimin tuaj
Tedsmova  Ndewo achá»rá» m ịmara á»nụahịa gị.
Mike Vaughan   Hi there Having some bunch of links pointing to baschie.nl could have 0 value or worse for your web...
Laatste links

Er is 1 bericht