Ow, en omdat ik toch een logboek bij moet houden, kun je hier mijn recept lezen. Het is gebaseerd op dit erg populaire recept, maar ik had ten eerste niet genoeg Amarillo hops en veel te veel Cascade hops in huis en ten tweede had ik geen Crystal 40 gerst (ik wilde ook een lichter bier).
Mijn eerstvolgende bieren gaan denk ik allemaal op dit recept door. Dit is namelijk echt mijn favoriete stijl bier en ik voel totaal geen enkele behoefte om porters, stouts en andere "klassieke" bierstijlen te gaan brouwen. Het lijkt me juist erg interessant (en smaakvol ) om eerst deze stijl helemaal te perfectioneren: door de specialty grains te veranderen, de hoeveelheid moutextract en door te zien wat het effect is van het toevoegen van suiker i.p.v. moutextract (heel gebruikelijk bij tripels om een drogere afdronk te krijgen). Ook erg interessant: is een 4.5 a 5 % biertje met dit soort receptuur nog te drinken als zomerbiertje? En Ierse mos, of kalk: nodig of overbodig, en misschien belangrijker: proef je het?
Het brouwsel van gisteren was een mix van Amarillo en Cascade hops, als ik het brouwsel een beetje geoptimaliseerd heb zou ik erg graag een grote batch willen brouwen met exact dezelfde mouten en granen, exact dezelfde bitteringhop, het brouwsel na 45 minuten in vier kleinere pannetjes verdelen, en doorgaan met vier verschillende aroma en finishing hops. Bier proeven zoals je single malt whisky's proeft: waar zit hem 't verschil. Ik heb wel de pannen denk ik, maar ik zal op zoek moeten naar kleinere gistvaten.
Ergens in de toekomst wil ik trouwens wel een keer een wat zwaarder bier brouwen, zoals de belgische tripel of de imperial/double IPA (Chouffe Houblon verenigt ze perfect!!), maar dat vergt meer gedoe met gist, en die variabele wil ik voorlopig even constant houden; netjes uit een zakje, voorlopig even geen verrassingen voor Baschie. Ook wil ik heel graag een keer een lager brouwen zoals Jever (pils), Christoffel blond of Christoffel nobel, maar daar moet ik mezelf toch echt eerst een (wijn)koelkast van 50 liter (op marktplaats) voor aanschaffen. Ergens in de tussentijd ga ik vermoedelijk een keer "all grain" brouwen, gewoon eens om te zien hoe dat gaat, en dan zal ik degenen die zich opgegeven hebben om mee te brouwen zeker opbellen! .
Als dit brouwsel gaat zoals ik denk dat het zal gaan dan heb ik in 2 brouwsessies bereikt wat ik uit bierbrouwen wilde halen: mijn favoriete biersoort, bijna niet in Nederland te krijgen en daardoor stervensduur, na te brouwen in grote hoeveelheden voor een fractie van de kosten. De kosten? Dit bier kost (exclusief materiaal en schoonmaakspullen) 32 euro per 19 liter, 60% voor het moutextract, de specialty grains en het gist en 40% voor de hops komt. Goedkopere hops gaan me denk ik zo'n 2.50 per 19 liter schelen, dus eigenlijk hoef ik het daar niet echt voor te doen (maar door met goedkopere bittering hops te werken kan ik natuurlijk later weer meer aroma hops gebruiken, wat de smaak verhoogt zonder de bitterheid te verhogen .)