Nou, vandaag viel de envelop van Essent eindelijk in de brievenbus : ik heb 1430 euro te weinig betaald en mijn voorschot voor gas en electra wordt verhoogd naar 389 euro per maand. 22 april gaan ze dus 1819 euro van mijn rekening halen. 3700 kuub gas heb ik gebruikt tussen juni 2008 en maart 2009! Ik, de man die het altijd warm heeft en zelden langer dan 4 minuten onder de douche staat. Mooi hoe je er met open ogen intrapt als je er financieel niet al te best voor staat en bizar hoe lang het duurt voordat je doorhebt dat je geen gaslek hebt, en ook geen bovenbuurman die zijn wietplantjes warm houdt met mijn gas, maar dat de overtiepmiep de beginstand op "3" in plaats van op "3300" kuub heeft gezet. Ik heb 800 euro te veel, niet 1430 euro te weinig betaald .
In het westen doen ze niet aan grove verse worst, dus zat er maar 1 ding op. Een verloopstukje kopen voor mijn Porkert, een darm halen bij de slager, en schouderkarbonnades ontbenen. Volgende keer een of twee speklapjes toevoegen, wat minder zout en foelie, en ietsje korter braden, maar een erg leuke hobbie is worstmaken wel . Zie hier het resultaat.
update
Ik ben zo iemand die niet voor iets lulligs naar een winkel kan gaan. Alleen maar darm kopen bij een slager vind ik niets, maar ik had de dag ervoor eigenlijk al karbonnade's uit de diepvries uitgelegd om tot worst te maken. Ik kwam gisteren dan ook thuis met een extra 1.2 kilo karbonnadevlees. Gisteren heb ik het pondje uitgelegd vlees als eerste poging opgegeten, vanavond was de tweede poging met het vlees van de slager. Eerst heb ik nog 300 gram speklappen gekocht, want gisteren was de worst te mager. Ik heb al het vlees in blokjes gesneden, gemixt met zout en peper en in de diepvries laten opstijven (dit maalt makkelijker). Daarna heb ik alles tot gehakt gemalen met het grofste blad (1cm) dat ik heb en in drieën verdeeld. De eerste derde ging als gelderse grove verse worst de darm in (nootmuskaat en foelie), de tweede als ontbijtworstje (salie, tijm, piment) en de laatste als lekker lokig Italiaans worstje (paprikapoeder, gedroogde pepertjes, korianderzaad en knoflook). Iets korter bakken dan de vorige keer en het resultaat is werkelijk briljant, goddelijk ende subliem!
Runderbouillon maken van 2 mergpijpjes en driekwart pond riblappen. Varkensschouder en kippenborst aanbraden, fijnhakken en mengen met mortadella, parmezaanse kaas, ricotta en een eierdooier. Kleine hoopjes van dit mengsel op versgeknede pastavellen leggen en ze vouwen tot tortellini. Koken in gezouten water en opdienen in de bouillon, voila Tortellini in brodo. Best lekker maar absoluut niet aan te raden. Wat een ongelooflijke hoeveelheid werk. Ik heb letterlijk pijn in mijn voeten en mijn rug.
ik ging eigenlijk gewoon wat zaaibakjes voor de herhaling van mijn jalapeñoëxperiment halen, maar zoals die dingen gaan kwam ik thuis met een afsluitbaar zaaibakje en meer kruiden en groenten dan ik vermoedelijk op mijn vensterbank kwijt kan. Bieslook, peterselie, basilicum, oregano, lavas, koriander, jalapeno, tomaat en in de grote bakken zit rucola, alles netjes gelabeld met stukjes placemat. Ik gok er maar gewoon op dat meer dan de helft niet opkomt . Wordt vervolgd...
Lulas recheadas (Portugees), stuffed squid, gevulde inktvis.
Recipe:
Take 900 grams of small squid. Remove the guts by pulling on the head while holding the body. Remove the plastic bone from the body. Cut the tentacles off of the head and keep them. Under running water remove the purple skin of the body and throw it away. Remove the wings and keep them (skin removed) as well. Rinse the insides of the bodies until they are completely clean.
Fill the squid bodies with the following mixture, and close them with a toothpick or a trussing needle: Chop up the wings and tentacles. Cut up 100 grams of dried ham (presunto). Chop 1 onion and 3 garlic cloves and fry them together with a lot of olive oil, some butter, the ham and the squid-parts in a pan. Let it cool down a bit, then add a big handful of chopped parsley, a big handful of bread crumbs, an egg and just enough milk to give it a paste-like consistency.
For the sauce, fry a big onion and three cloves of garlic in a lot of olive oil. Add 8 cubed tomatoes (skin removed), and perhaps one or two teaspoons of tomato paste. Let this cook for a while, then add enough milk so the sauce can cover and cook the squid. Adjust the seasoning with loads of salt and pepper. On a small flame, cook the squid in this sauce for at least an hour. Serve with rice or potatoes. Et voila!